Jag blir provocerad!

Det började med att jag läste den här artikeln om "Tuttupproret" i Metro:
"Som en reaktion startades Tuttupproret på Tunatutten, ett köpcentrum i Borlänge, för att göra folk medvetna om att problemet finns. Responsen på initiativet har varit blandad, berättar initiativtagaren Sofia Bergström. Främst är det yngre, både kvinnor och män, som har haft synpunkter om amning.
– Det är folk som har sagt rent ut att man ska gå och sätta sig på toaletten när man ammar, att de blir äcklade av att se en mamma amma på en restaurang, säger Sofia Bergström som själv har en sexmånaders bebis.
Varför är det så viktigt att få amma offentligt?
– Det är väl inte så viktigt, jag ser det bara som en självklarhet. Jag tycker inte att man ska bli utskickad från en restaurang bara för att man ammar. Varför får inte en bebis ta plats, vi tar ju hänsyn till så mycket annat, frågar sig Sofia Bergström."

Sen läste jag den här krönikan, och blev SÅ provocerad! Trots att jag själv alltid haft en sjal över axeln som täckt Olivia när jag ammat:
"... Eller är det jag som är hopplöst av-hippiefierad och inte kan se hur naturligt det är att slänga fram denna kroppsdel när barnet skriker efter mat? Det finns en massa andra kroppsdelar som också är väldigt naturliga (den som man föder fram barn ur, till exempel). Det betyder inte att jag vill se dem på parad över hela stan när jag gör mina ärenden.
Utomlands har en del finare varuhus speciella amningsrum där det också finns skötbord. Det tycker jag är en utmärkt idé som varuhusen här hemma genast borde ta efter. Mamma och barn får lugn och ro under lunchrasten och jag slipper exponeras för oönskade kroppsdelar."

Och sen läste jag den här krönikan och blev åter lugnare:
"Kolumnisten vill slippa synen. Det är här friheten kommer in. Bebisen borde vara fri att äta när den vill och mamman fri att gottgöra sitt barns behov. Trots att synen kan vara motbjudande för vissa överkänsliga har de friheten att blunda bort brösten. Om de envisas med att utvisa ammande mammor till en ödslig skogsglänta begränsar de hennes och barnets frihet radikalt."
IKEA har amningsrum. Deras amningsrum här i Linköping ligger mellan IKEA-varuhuset och Ikano-huset, och ligger utanför själva IKEA-butiken. Det tar ofta rätt lång tid att gå igenom ett IKEA-varuhus, det vet alla men ändå ligger amningsrummet utanför butiken. Bebisar blir ofta hungriga vid de mest olämpliga tidpunkter och då ska man behöva lämna sina varor, gå UT ur butiken, sätta sig i ett särskilt rum, mata sin bebis och sedan komma ut till verkligheten igen. Nej, då sätter jag mig hellre i ex. restaurangen och ammar. Jag ammar helst med sjal över, men jag skulle inte reagera överhuvudtaget ifall jag såg en mamma som gör det utan. Herregud, vi lever på 2000-talet! Jag fattar att de utan barn kanske inte ser på detta så som jag gör det, men titta på den här bilden nedan... Det är inte så att man fläker upp båda brösten som om "titta på mig!", folk hinner ju knappt se något. Nä, bry er om något viktigt i stället!

Följ mig gärna på Instagram: Jarnfrun

Gillar

Kommentarer