Våra barns sömn

O & J
Är det något föräldrar vet så är det att barns sovrutiner ändras ständigt. Olivia vaknar flera ggr per natt. Nu ca 3ggr, men för bara någon vecka sedan ökade hon till 6ggr några dagar. Jag var helt slut!

Dagtid hemma och på kvällarna när vi söver henne somnar hon på någon utav oss, på mage, men på nätterna och när vi lägger över henne i hennes säng försöker vi få henne att sova på rygg/sida. Nu sedan ett tag tillbaka vänder hon sig, både när hon är vaken och när hon sover. På nätterna försöker jag då vända tillbaka henne MEN sen igår morse efter en katastrofnatt (vaknade kl 4 och var klarvaken) vände hon helt plötsligt på sig till mage, lyckades få tag i nappen OCH fick in den i munnen, vände huvudet åt sidan och somnade om!

Sen igår kväll krånglade hon jättemkt efter att jag lagt över henne i hennes säng (i sömnen). Efter att ha vänt tillbaka henne till rygg flera ggr så gav jag upp. Jag hjälpte henne i stället till mage, lirkade in nappen och höll min hand på hennes huvud en stund så hon skulle förstå att hon skulle ligga still med huvudet åt sidan och voila! Inget mer krångel och så sov hon vidare hur bra som helst 3h.
Då hade hon inte ätit på 5h och var hungrig.

Aftonbladet:
"Något som Anna Wahlgren också lär ut är att barn ska sova på mage, tvärtemot vad barnavårdscentralerna rekommenderar, sedan det visat sig att risken för plötslig spädbarnsdöd minskar om barn sover på rygg.
- Förklaringen förefaller mig självklar: barnen sover ytligare på rygg, det vill säga sämre.
- Frågan är om de små barnens goda djupsömn ska offras till förmån för en förskönad statistik?
Anna Wahlgren menar att barnen som tros ha dött i plötslig spädbarnsdöd lika gärna kan ha dött av kvävning när de sover bland föräldrarna i varma mjuka sängkläder - på rygg.

- Rygg- eller sidoläge ger ingen som helst garanti för att plötslig spädbarnsdöd inte kan inträffa. Att ligga på sida kan vara ett alternativ för de minsta och de större barnen.

Med Anna Wahlgrens metod måste föräldrarna vara beredda på att gå i skift i fyra nätter, men snart sover barnet betydligt bättre än tidigare. Efter senast ytterligare en vecka ska barnet säkert sova hela nätterna."

Jag är inte helt säker på vad hennes "metod" går ut på men jag ska kolla upp den tänkte jag.

Tips från Babycenter.se:
"Ha fasta godnattrutiner. Det är bäst om de är enkla och snabba: bad, blöja och pyjamas, godnattsaga och/eller vaggvisa. Avsluta godnattrutinerna i bebisens sovrum. Det är viktigt att bebisen lär sig att sovrummet är en mysig plats."
Detta ska vi börja med fr.o.m. idag!

"Ge ett kramdjur. Ett bra sätt är att ha nallen eller kramdjuret nära mamman, så att det luktar mamma. Bebisar har bra luktsinne och om de vaknar till med ett ryck, så är mammas lukt lugnande."
Ska prova även detta!

"Ge barnet en chans att somna själv från sex till åtta veckors ålder. Lägg bebisen när den är sömnig, men fortfarande vaken. En del experter avråder från att vyssja eller amma bebisar till sömns, även i så ung ålder, eftersom de lär sig bero av det för att kunna sova. Du måste själv bestämma vad som är rätt för er."
Vid den åldern var det helt kört för hennes del att somma själv, det gick bara inte. Hon ville ha närhet.
Vi har även en bebis som i princip aldrig kunnat somna själv utan hon blir gnällig som bara den och kämpar emot in i det sista när hon är trött. Det innefattar också att hon skriker till och från när man söver henne vilket gjort att vi alltid vyssat henne. Jag kan inte låta henne skrika sig hysteriskt till sömns.

Följ mig gärna på Instagram: Jarnfrun

  • O & J

Gillar

Kommentarer